Room for Improvement

Written by Emily Wermel
Photograph by Robert Weyrick/Perspective Image

The Challenge:

Recently relocated from Switzerland, the owners of a 1925 Laurelhurst home wanted to rejuvenate and expand their small, dark master bathroom into a European oasis, functional for everyday use. They asked designer Holly Van Biene to transform the cramped, awkward space into a sleek, spacious-feeling, spa-like retreat–without taking away from the master bedroom or adding onto the home.

The Solution:

The homeowners had a passion for European contemporary style, Van Biene says, “They set me free to incorporate today’s most forward design components within a traditional shell.” To open up the space, Van Biene removed a wall between the bathroom and dressing area and moved the vanity to the adjacent wall, allowing the shower to expand outward and upward to the recently raised full-height ceiling. A Dornbracht wall faucet sits at a comfortable height above the honed-limestone counter top and vessel sink. Cherry cabinetry and aqua-colored walls contrast nicely with the dark porcelain and spa-glass tiles that cover the shower wall. Clear glass panels enclose the shower but retain the open feel of the space and allow for plenty of natural light. The “stick” geometry in the tile layout is repeated in the shower system, custom-cherry cabinet faces and sconces.